Bakım & Kilo Kontrolü

Bakım

Dostunuzun bakımı, sağlığı için son derece önemlidir. Yavru iken bu bakımlara alışmış ise, yetişkinlik döneminde bu bakımlar son derece kolay gerçekleşir. Direnç gösterdiği durumlarda daha sabırlı ve yumuşak olmanız gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken bakımlar şöyledir:

Tarama : Öncelikle dostunuzun tüy yapısı ve uzunluğuna uygun tarak seçmeye özen göstermelisiniz. Dostunuz uzun tüylü ise mümkün oldukça, normal veya kısa tüylü ise haftada en az bir kez taramalısınız. Tarama, ölü tüylerin etrafa saçılmasını ve yutulmasını engellediği gibi, dostunuzun olası rahatsızlıklarını (deri problemi, dış parazitler, batmış yabancı cisimler) tespit etme olanağını sağlar.

Göz Temizliği: Gözün iç köşesinde kirler birikebilir. Bu kirler, özel losyonlar ile ıslatılmış bir bez ile nazikçe silinmelidir. Dostunuzun gözleri canlı ve parlak olmalıdır.

Kulak Temizliği: Kulak kepçelerinde yabancı cisim bulunmamalıdır. Kulaklar, akıntısız ve kokusuz olmalıdır. Kir bulunuyor ise, özel losyonlar ile ıslatılmış bir bez ile nazikçe silinmelidir. Kulak temizleme çubukları kullanılmamalıdır. Dostunuz, uzun tüylü ve sarkık kulaklı ise, kulak bakım ve temizliğine daha çok önem vermeli ve haftada en az bir kez yapmalısınız.

Diş Temizliği: Tartar oluşumunu önlemek için diş fırçalama önemlidir. Köpekler için özel bir fırça veya katlanmış bez yardımı ile dişlerin temizliği özel macun ile gerçekleştirilebilir.

Burun: Dostunuzun burnunun nemli olması gerekmektedir. Akıntı olması ve dokununca acıması bir problemin varlığını işaret etmektedir.

Bakım esnasında, gözlemlediğiniz farklılıklar veya problemler olursa, veteriner hekiminize danışın.

Bakım & Kilo Kontrolü

KİLO KONTROLÜ

Dostunuzun ömrünü mümkün olduğunca uzatmak ve onu sağlıklı kılmak için kilosunu kontrol altına almak son derece önemlidir. Fazla kilonun kalp, karaciğer gibi organlar, kemik ve eklemler üzerinde baskı oluşturduğunu ve diğer birçok sağlık sorununa yol açtığını unutmayın. Günlük beslenme miktarını, dostunuzun aktivitesine uygun olarak uygulamanız kilo alma riskini azaltacaktır. Kilo kontrol yöntemleri şu şekildedir:

Rutin Kilo Kontrolü: Veteriner hekiminizi her ziyaret ettiğinizde dostunuzun kilosunun kontrol edilmesini isteyin.

Sarkık Karın: Dostunuzun ideal kilosunun üzerinde olduğunun en basit göstergesidir.

Kaburga Kontrolü: Ellerinizi dostunuzun göğüs kafesine yerleştirin, eğer kaburgalarını hissedemiyorsanız, dostunuzun kilo problemi olduğu açıkça görülmektedir.

Kilo ile ilgili bir risk oluştuğunu düşündüğünüzde, veteriner hekiminize danışın.

Bakım & Kilo Kontrolü