Yetişkin Köpek

Genel Özellikler

Köpeklerin ağırlıkları ve boyları ırklara göre değişiklik göstermektedir. Köpeklerin ömrü de ırktan ırka değişmektedir. Köpeklerin ortalama ömrü 13 yıldır. Genellikle küçük ırklar, büyük ırklardan daha uzun yaşar. Köpeklerin ömrü, kalıtsal özelliklerinin yanı sıra bakım, beslenme, egzersiz ve strese bağlıdır.

Zeki olduklarından kolayca eğitilebilirler. Koku alma ve işitme duyuları keskindir. Ağaç kökü, kaya gibi yerlere kokulu olan idrarlarını yaparak, bölgelerinin sınırlarını çizerler. Daha sonra, arka ayaklarıyla boğa gibi tepinerek, idrar ve dışkı bıraktığı yere patilerindeki bezde bulunan hormonları bırakır. Bu hormonlar köpeğin cinsiyeti, yaşı, statüsü ve üreme durumu gibi konularda, diğer köpekleri bilgilendirmek içindir.

Köpekler sosyal canlılar oldukları için, insanlarla ya da diğer köpeklerle birlikte yaşamayı yalnız yaşamaya tercih ederler. İnsanlarla yaşayan köpekler, bakımları, sağlıkları ve mutlulukları açısından tamamen sahiplerine bağımlıdırlar.

Dostunuz olduklarında yaşamınız boyunca, aranızda hiç zedelenmeyecek bir bağ oluşacağına emin olabilirsiniz. Karşılıksız sevgi duyarlar, tek beklentileri ise sağlıklı, mutlu ve uzun bir yaşam sürebilmesi için doğru, düzenli bakım ve ilgi.

Yetişkin Köpek

HAMİLELİK

Köpeklerde gebelik süresi 58-64 gün kadardır. Hamileliğin dördüncü hafta sonunda kendini göstermeye başlar. Gebelik belirtileri, karnın yuvarlaklaşması, iştahın açılması, daha fazla uyuma ve meme uçlarında değişimdir.

Hamilelik esnasında dikkat edilmesi gereken başlıca konular:

Beslenme: Hamilelik sırasında en önemli konu beslenmedir. Hamile dostunuzun beslenmesi, doğacak yavruların sağlığı ve gelişimi içinde temel oluşturmaktadır, bu yüzden çok önemlidir. Bu dönemde dostunuzun ihtiyaçları çok fazla artacağından dolayı ona verilecek mamanın özenle seçilmesi gerekir. Doğumdan birkaç gün önce, dostunuz mamasını geri çevirebilir veya iştahı hamilelik döneminin genelinin aksine azalabilir.

Mizaç Değişikliği: Dostunuzun hamilelik sırasında mizacı değişebilir, buna hazırlıklı olun. Doğum yaklaştıkça anne huzursuzlaşır, endişelidir; yuva yapma arzusu görülür; sakin yer arar. Mizaç değişikliği sizi endişelendirirse veteriner hekiminize danışın.

Yer Seçimi: Dostunuzun doğum yapacağı yeri önceden belirleyin ve oraya alışmasını sağlayın.

İlgi/Alaka: Dostunuza bu süreçte daha fazla ilgi ve alaka gösterin.

 Hamilelik döneminde, dostunuzu ırk grubuna göre Benefit Puppy Mini veya Medium ile beslemeniz gerektiğini unutmayın.

Yetişkin Köpek
Yetişkin Köpek

DOĞUM VE DOĞUM SONRASI

Dostunuz, hiçbir yardıma ihtiyaç duymaksızın sorunsuz bir şekilde doğum yapacaktır. Dostunuzu mümkün olduğu kadar sessiz ve sakin bir yerde tutun. İlk yavrunun doğumuna işaret olan sıvı gelmedikçe yavru beklemeyiniz. Doğum esnasında müdahaleniz gerekebilir, bu konuda veteriner hekiminiz sizi bilgilendirecektir.

Aşağıdaki belirtileri gözlemlediğiniz takdirde hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle temas kurun.

  • Anne sık sık ıkındığı halde (1 saatten uzun bir süre) yavru görünmüyorsa
  • İçi sıvıyla dolu zar, doğum kanalından çıkıp şiştiyse ve 10 dakika sonra hâlâ yavru çıkmadıysa
  • Vajinadan şiddetle kanama başlarsa
  • Anne köpekte ani hâlsizlik, bilinç kaybı ortaya çıkarsa
  • Anne köpek yavrularla ilgilenmesi gerekirken yatıyorsa ve düzensiz soluk alıp veriyorsa
  • Yavrulardan biri veya birkaçı kendiliğinden anneyi emmeye başlamazlarsa.

Doğumdan sonraki günler boyunca dostunuzu ve yavrularını yakından gözlemleyin fakat bunu belli aralıklarla ve dostunuzu rahatsız etmeden yapmaya özen gösterin.

Bulundukları yere yabancı insanların ve başka evcil hayvanların girmelerine izin vermeyin. Yavrulara dokunmayın, onları dostunuzun yanından almayın ve kutunun yerini değiştirmeyin.

Dostunuzun kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde, mamasını ve temiz suyunu hazır tutun.

Dostunuzun iştahı ve hareketliliği yerinde olmalı, yavrular annelerini emmelidirler. Yavruların yeterince beslenip beslenmediklerini süt emip emmediklerine bakarak anlayabilirsiniz.

Emzirme döneminde, dostunuzu ırk grubuna göre Benefit Puppy Mini veya Medium ile beslemeniz gerektiğini unutmayın.

BESLENME

Öncelikli dikkat etmeniz gereken özellik doğru ırk grubu mama ile beslemenizdir. Dostunuzun ırk grubuna göre seçim yapmalısınız; Küçük Irk, Orta Irk, Büyük Irk.

Besin maddeleri, dostunuzun beslenmesinde son derece önemlidir. Besin maddelerinin ideal orandan daha az ya da çok olması dostunuza zarar verecektir.

Dostunuz için tam ve dengeli beslenme, sağlıklı olmasının temel taşlarından birisidir. Bu nedenle mamasını seçerken; ideal oranlarda mineral içerdiğinden, ihtiyaçlarına yönelik özellikler içerdiğinden, kaliteli hammadde içerdiğinden ve tazeliğinden emin olun.

Benefit, paketlerinin arkasında ve sayfamızın ürünler kısmında yer alan tablolarda besin değerlerini inceleyebilirsiniz.

İçindekiler bölümünde yer alan maddelerin, bulunma miktarına göre çoktan aza doğru sıralandığını bilmelisiniz.

Benefit, paketlerinin arkasında ve sayfamızın ürünler kısmında yer alan tablolarda içindekiler kısmını inceleyebilirsiniz.

Besin maddelerinin dengeli oranlarda olması gerektiğini unutmayınız. Size kılavuz olacak en önemli veri, değerlerin geniş aralıklarda değil, kati olmasıdır.

Dostunuzu, kalitesine güvendiğiniz ürün ile devamlılık sağlayacak şekilde beslemeniz sağlıklı beslenme için son derece önemlidir.

Mama seçiminizi, bu bilgiler ışığında yapmanız tavsiye edilmektedir.

Benefit ürünlerini incelediğinizde tüm bunları karşıladığını göreceksiniz.

Dostunuzun, Benefit lezzetine karşı koyamadığına bizzat şahit olacaksınız.

Bu güven sayesinde ambalajların ön yüzünde %100 yeme garantisi ibaresini görebilirsiniz;

Beslenme Koşulları :

Mama seçiminizi yaptıktan sonra en önemli aşama, uygun beslenme koşullarını sağlamaktır.

  • Dostunuzun mama kabı, sessiz bir ortamda olmalıdır.
  • Mamanın yanında her daim dostunuzun kolaylıkla ulaşabileceği taze su bulundurulmalıdır.
  • Paket üzerinde yazan, önerilen tüketim miktarlarını dikkate alınız. Önerilen tüketim miktarları optimal miktarlardır. Köpeğinizin fiziksel aktivitesine, fizyolojik durumuna ve iklim koşullarına göre bu tüketim miktarları daha az veya daha fazla olabilir.
  • Ambalajını oda sıcaklığında, ağzı kapalı olarak saklayınız. Nem, rutubet ve direkt güneş ışığına maruz bırakmayınız.

Geçiş: Mevcut mamanızdan Benefit'e geçişte veya yavru mamadan yetişkin mamaya geçişte yedi günlük geçiş sistemini uygulamanız gerekmektedir.

Yetişkin Köpek