Yavru Köpek Rehberi

Yeni bir başlangıç... Tebrikler!

Yaşamınıza, küçük dostunuzla devam etmeye karar verdiniz. Uzun yıllar boyunca hayatınıza ortak olacak, en kötü anlarda neşenizi yerine getirip, “ iyi ki varsın” diyeceğiniz küçük dostunuza, küçük dostunuz da sıcak yuvasına kavuşmak üzere. Küçük dostunuz, yaşamınızın her anında sizin yanınızda olacak ve sizden asla vazgeçmeyecek, sizden ise tek beklentisi; sağlıklı, mutlu ve uzun bir yaşam sürebilmesi için doğru, düzenli bakım ve ilgi.

Yavru Köpek Rehberi

HAZIRLIK

Küçük dostunuz son derece meraklı ve hareketli olduğu için küçük dostunuz eve gelmeden önce, bir takım önlemler almanız ve alışkanlıklar edinmeniz gerekecektir. Küçük dostunuz evde olduğu sürece, aldığınız önlemler, küçük dostunuzun daha güvende olmasını sağlayacaktır. Dikkat etmeniz gereken başlıca önlemler:

Pencere ve Kapılar : Pencere ve kapıları, düşmelerini engellemek için kapalı tutun eğer açık tutulmaları gerekiyorsa küçük dostunuz için güvenli olacak şekilde açık tutun.

Zehirli ve Tehlikeli Maddeler : Zehirli ve tehlikeli maddeleri, ev bitkilerini küçük dostunuzun ulaşamayacağı şekilde muhafaza edin. Küçük dostunuzun yeteneklerini göz ardı etmeyin, yetişemeyecekleri yerlerde veya kilit altında tutun. Küçük dostunuz için, zehirli ve tehlikeli maddeler, zehirli ev bitkileri, hakkında veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Elektrik Kabloları ve Prizler : Elektrik kablolarını mümkün olduğunca kısa tutun ve/veya küçük dostunuzun oynamasını, dişlemesini, ısırmasını engellemek için sabitleyin. Prizlere koruma kapağı takın.

Küçük ve Kesici Cisimler : Düğme, iğne, çivi, tel, bıçak vb. cisimleri küçük dostunuzun ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin. Bu cisimler küçük dostunuzu yaralayabilir, yutması halinde iç organlarına zarar verebilir.

Plastik Poşet ve Perde Kuşakları : Plastik poşet ve perde kuşakları küçük dostunuzun boğulmasına neden olabilecek en önemli iki nedendir. Poşetleri küçük dostunuzun içine giremeyeceği, perde kuşaklarını ise dolanamayacağı şekilde muhafaza edin. Ayrıca poşetleri yutması da çok ciddi tehlikelere neden olabilir.

Kapaklar : Klozet kapakları, çöp kovası kapakları, çamaşır makinesi kapaklarını kapalı tutun. Klozet kapağı açık kalırsa; küçük dostunuz suyla oynayabilir, içindeki suyu içebilir, oynarken içine düşebilir, klozet kapağı bu eylemleri gerçekleştirirken kapanarak yaralanmalara neden olabilir. Çöp kovası kapağı açık kalırsa; küçük dostunuz içine düşebilir, yaralanmalara neden olabilir. Çamaşır makinesi kapağı açık kalırsa; küçük dostunuz oyun amaçlı içine girebilir ve siz fark etmeyebilirsiniz.

Yavru Köpek Rehberi
Yavru Köpek Rehberi

GEREKLİ MALZEMELER

Küçük dostunuz ile yaşamı paylaşırken, onun ihtiyaçlarını karşılayacak ve her iki tarafında yaşamını kolaylaştıracak malzemelere ihtiyaç duyacaksınız. İhtiyaç duyabileceğiniz başlıca malzemeler:

Taşıma Çantası : Taşıma çantası, hem küçük dostunuz için hem de sizin için küçük dostunuzu taşımanın en rahat ve güvenli yoludur. Taşıma çantası seçerken, küçük dostunuzun içinde rahatça hareket edebileceği ve temizlenmesi kolay bir taşıma çantası seçtiğinizden emin olun. Taşıma çantası için bir başka önemli konuda havalandırmanın yeterli düzeyde olmasıdır. Taşıma çantası içine bir havlu yerleştirmeniz, nerede olursanız olun küçük dostunuzun kendisini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.

Mama ve Su Kabı : Mama ve su kabının, temizlenmesi kolay ve ters dönmesini engelleyecek ağırlıkta olması önemlidir. Mama ve su kabının temizliği önemlidir, her gün yıkamalısınız.

Yatak ve/veya Kulübe: Küçük dostunuz için yatak veya kulübe kullanabilirsiniz. Şartlarınıza bağlı olarak seçimi gerçekleştirebilirsiniz veya her ikisini de kullanabilirsiniz.

Kulübe : Kulübenin yerini seçerken, ayakaltında olmamasına özen gösterin fakat küçük dostunuzu dışlamayın. Hem evde olup biteni gözlemleyeceği hem de kendine ait, güvende hissedeceği bir yer seçilmelidir. Kulübe seçerken, temizliğinin kolay olmasının yanı sıra, küçük dostunuzun rahatlıkla ayakta durabileceği, dönebileceği büyüklükte bir kulübe olmasına özen gösterilmelidir.

Yatak : Yatak kulübenin içine yerleştirilebileceği gibi, evin bir bölümünde kulübe olmadan da kullanılabilir. Yatağın yeri oldukça önemlidir. Ev trafiğinden uzak, mümkün oldukça sessiz, kendine ait, güvende hissedeceği bir yer seçilmelidir. Yatağın kolay temizlenir, bir materyalle kaplanması önemli. Hatta eski bir kıyafet ile kaplanması durumunda, küçük dostunuz sizin kokunuz sayesinde daha da rahatlayacaktır ve yeni yatağına daha kolay alışacaktır.

Tarak : Tarama esnasında küçük dostunuzun canını yakmamak için tüylerine uygun bir tarak seçmelisiniz. Kısa tüylü ve uzun tüylü ırklar için taraklar farklılık göstermektedir.

Oyuncaklar : Küçük dostunuz için oyuncak edinmeniz, küçük dostunuzun kemirme potansiyelinden dolayı özellikle terlik ve ayakkabılarınızı korumak açısından faydalı olacaktır. Oyuncakları seçerken küçük dostunuz için uygun olmasına, kolay yırtılan veya parçalanan olmamasına özen gösterin.

EVE İLK ADIM

Evinizde gerekli hazırlıkları yaptınız, gerekli gördüğünüz malzemeleri aldınız, şimdi küçük dostunuzu yaşamınıza katmak için hazırsınız. Küçük dostunuz eve ilk geldiğinde evin sakin olmasına özen gösterin. Öncelikle yemek ve su kabı ile birlikte onun için ayırdığınız bölüme küçük dostunuzu yerleştirin. Ve küçük dostunuzun kendisini rahat hissetmesi için bekleyin. Kendini rahat hissettikçe bu davranışlarına da yansıyacaktır.

Tanışma : Eğer evde yalnız yaşamıyorsanız, küçük dostunuzun ortama alıştığını hissettikten sonra diğer aile bireyleri ile yavaş yavaş tanıştırın. Aile bireylerinin, tanışırken küçük dostunuzla konuşması ve onu sevmesi küçük dostunuzun daha çabuk alışmasını sağlayacaktır.

Çocuklar : Evinizde küçük çocuklar varsa, küçük dostunuzla onları tanıştırırken daha dikkatli olun. Çocuklara, küçük dostunuzu nasıl tutmaları gerektiğini gösterin. Karın bölgesinden kavrayarak ön bacaklarını tutun ve diğer elinizle poposunu kavrayın. Ve en önemlisi küçük dostunuzun gerçekten hassas bir canlı olduğunu, onun oyuncak olmadığını öğretin. Bebeklerde ise küçük dostunuzu, bebeğinizle tanıştırmalısınız, bebeğinizin kokusu daha farklı olacağı için önce bebeğinizin giysileri ile tanıştırın, zamanla küçük dostunuzu, bebeğinize yakınlaştırın.

Diğer Evcil Hayvanlar : Evinizde başka evcil hayvanlar da varsa onları küçük dostunuzla tanıştırırken son derece hassas ve dikkatli olun. Siz acele etmez ve evdeki evcil hayvanların küçük dostunuzu kıskanmasına neden olmazsanız, göreceksiniz ki aradan çok zaman geçmeden aralarında çok güzel bir bağ oluşacaktır. Ama bu bağdan emin olmadan onları evde yalnız bırakmayın ve sürekli gözlemleyin.

İsim : Küçük dostunuza isim vermekte gecikmemelisiniz. İsmini seçerken kısa, tek veya iki heceli isimler seçmeniz ve ismini sıkça tekrar etmeniz ismini çabucak öğrenmesine yardımcı olacaktır. Bu da size eğitimi konusunda avantaj sağlayacaktır.

Tasma ve Kayış: Küçük dostunuzu mümkün olan en kısa zamanda tasmaya alıştırmalısınız. Tasmanın hem sizin hem de küçük dostunuzun hayatını kolaylaştırdığını göreceksiniz. Yavrunuzun tasması ve boynu arasında birkaç parmak boşluk olmalı ve küçük dostunuz büyüdükçe genişletilmelidir Eğitim ve gezi konusunda kullanmak için ideal olan kayış 2 metre uzunluğundaki kayıştır fakat köpeğinizin özelliklerine göre daha kısa veya uzun tutulabilir.

Künye ve Çip : Köpeğinizin tasmasında sürekli künye bulundurarak kaybolma riskine karşı önlem almış olursunuz. Künyede yavru köpeğinizin adı, sizin adınız ve cep telefonu numaranız bulunması size en hızlı şekilde ulaşılmasına yardımcı olur. Veteriner hekiminize danışarak derisinin altına mikroçip yerleştirme yöntemini de kullanabilirsiniz.

Yavru Köpek Rehberi
Yavru Köpek Rehberi

DAVRANIŞ VE EĞİTİM

Küçük dostunuza bağırmak, azarlamak ya da onu cezalandırmak, davranışlarını değiştirmesinde veya eğitilmesinde fayda sağlamayacaktır. Çünkü ceza bütünüyle insan icadıdır, hayvanlar bu kavramı bilmez ve anlamazlar. Sesinizi biraz yükseltmek, yeterince dikkatlerini çekecektir. Yanlış olduğunu düşündüğünüz davranış için problemin kaynağını bulmaya çalışın. Yanlış olduğunu düşündüğünüz davranış ve eğitim için en etkili yol şefkatinizi ve sevginizi göstermenizdir.

Kemirme : Küçük dostunuz alışkanlık hâline getirmeden önce kemirme nedenini bulmanız gerekmektedir. Kemirmenin birkaç nedeni olabilir; Stres, can sıkıntısı ve diş çıkarma. Yaşam şartlarındaki değişiklikler (sahip değiştirme, ev değiştirme gibi) hastalıklar, gebelik-süt verme, yemek-dışarı çıkma saatlerindeki düzensizlikler, rahat olmayan barınaklar, traş ve banyo stres nedeni olabilir. Kemirme nedeni stres ise, bahsedilen stres kaynakları ortadan kaldırıldığında kemirmenin azaldığını veya olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Can sıkıntısını ortadan kaldırmak için, zararsız, tatları iyi oyuncaklar satın alarak, can sıkıntısını gidermesine yardımcı olabilirsiniz. Bu oyuncaklar ile birlikte oynamak aranızdaki bağı güçlendireceği gibi, enerji atmasına da yardımcı olacaktır. Diş çıkartma döneminde, oyuncaklardan faydalanabileceğiniz gibi buz küplerinden de faydalanabilirsiniz. Buz küpleri, diş kaşınmasına yardımcı olmakla kalmaz, acısını da hafifletmesine yardımcı olur.

Ağlama : Küçük dostunuzun annesi ile iletişim kurma yollarından en önemlisinin ağlama olduğunu unutmamalısınız, bu nedenle küçük dostunuzun ağlaması son derece doğaldır. Bir sıkıntısının olduğunun en önemli işaretidir. Öncelikle herhangi bir sağlık problemi olmadığından emin olmalısınız. Mamasının verildiğini, tuvalet ihtiyacının giderildiğini kontrol etmelisiniz. Her şey yolunda ise muhtemelen küçük dostumuz yalnız hissettiği için veya canı sıkıldığı için ağlamaktadır. Yalnızlık için egzersiz yapmalı ve aynı ortamlarda olduğunuz durumlarda yalnız kalmasını sağlamalısınız, can sıkıntısı içinse küçük dostunuzla biraz vakit geçirerek keyfinin yerine gelmesini sağlayabilirsiniz.

Aşırı Havlama : Havlamada, ağlama gibi küçük dostunuzun iletişim kurma yöntemlerinden bir tanesidir. Fakat aşırı havlama sıkıntılara neden olabilir. Aşırı havlamayı önlemek için sık sık, ufak egzersizler yapabilirsiniz, böylelikle hem enerjisini atmasına yardımcı olursunuz hem de sıkılmasını engellemiş olursunuz. Siz evde olmadığınız zamanlarda da aşırı havladığı söyleniyorsa, oyuncaklar ile bu duruma çözüm bulabilirsiniz. Bir yere odaklanarak havlıyorsa, dikkatini çeken veya rahatsız olduğu bir durum olduğunu anlamalı ve sıkıntıyı anlamaya çalışmalısınız.

Aşırı Heyecan : Küçük dostunuz misafirlerinize, eve gelen kişilere veya dışarıdaki insanlara aşırı heyecan ile tepki veriyorsa, bu durumu sesinizi hafifçe yükselterek engelleyin. Tasması varsa, tasmasından veya kayışından hareketlerini kısıtlayarak sakinleşmesini sağlayın, sakinleştiğinde takdir edin.

Eğitim : İtaat eğitimi konusunda, profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz. Profesyonel yardım sonucunda hem daha sağlıklı bir iletişim hem de daha doğru bir yaklaşım sergileme olasılığınız artacaktır. İtaat eğitimlerinin temelinin yaşamı birbiriniz için kolaylaştırmak ve aranızdaki bağı güçlendirmek olduğu unutulmamalıdır.

BESLENME

Küçük dostunuzun sağlıklı yaşamı üzerine etki yapabileceğiniz iki etmenden birisi olan çevre/ortamı mümkün olan en iyi şekilde sağlamaya çalıştınız. Bu süreçte ve sonrasında veteriner hekiminizin küçük dostunuz ile ilgili ortaya koyduğu gereksinimleri asla ihmal etmeyiniz.

Küçük dostunuzun, sağlıklı yaşamı üzerine etki yapabileceğiniz ikinci etmen de beslenmedir. Beslenme, sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. Doğru beslenme küçük dostunuzun gelişmesine, güçlenmesine ve sağlıklı yaşam sürmesine doğrudan etkilidir. Doğru beslenme için, küçük dostunuzun her bir besin maddesinden yeterli ve dengeli oranlarda alması gerekmektedir. Doğru beslenen küçük dostunuzun hastalıklara, enfeksiyonlara ve stresli durumlarda bir takım sağlık problemlerine yakalanma riski düşer.

Öncelikli dikkat etmeniz gereken özellik doğru ırk grubu mama ile beslemenizdir. Küçük dostunuzun ırk grubuna göre seçim yapmalısınız; Küçük Irk, Orta Irk, Büyük Irk.

Küçük dostunuz için tam ve dengeli beslenme, sağlıklı olmasının temel taşlarından birisidir. Bu nedenle mamasını seçerken; DHA içerdiğinden, ideal oranlarda mineral içerdiğinden, kaliteli hammadde içerdiğinden ve tazeliğinden emin olun.

Benefit New-Born ve Puppy paketlerinin arkasında ve web sayfamızın ürünler kısmında yer alan tablolarda besin değerlerini inceleyebilirsiniz. 

İçindekiler bölümünde yer alan maddelerin bulunma miktarına göre çoktan aza doğru sıralandığını bilmelisiniz.
Benefit New-Born ve Puppy paketlerinin arkasında ve web sayfamızın ürünler kısmında yer alan tablolarda içindekiler kısmını inceleyebilirsiniz.

Besin maddelerinin dengeli oranlarda olması gerektiğini unutmayınız. Size kılavuz olacak en önemli veri, değerlerin geniş aralıklarda değil, kati olmasıdır.

Dostunuzu, kalitesine güvendiğiniz ürün ile devamlılık sağlayacak şekilde beslemeniz sağlıklı beslenme için son derece önemlidir. Mama seçiminizi, bu bilgiler ışığında yapmanız tavsiye edilmektedir.
 

Benefit ürünlerini incelediğinizde tüm bunları karşıladığını göreceksiniz. Dostunuzun, Benefit lezzetine karşı koyamadığına bizzat şahit olacaksınız. Bu güven sayesinde ambalajların ön yüzünde %100 yeme garantisi ibaresini görebilirsiniz.

Beslenme Koşulları : 

Mama seçiminizi yaptıktan sonra en önemli aşama, uygun beslenme koşullarını sağlamaktır.
Dostunuzun mama kabı, sessiz bir ortamda olmalıdır.

Mamanın yanında her daim küçük dostunuzun kolaylıkla ulaşabileceği taze su bulundurulmalıdır.

Paket üzerinde yazan, önerilen tüketim miktarlarını dikkate alınız. Önerilen tüketim miktarları optimal miktarlardır.

Köpeğinizin fiziksel aktivitesine, fizyolojik durumuna ve iklim koşullarına göre bu tüketim miktarları daha az veya daha fazla olabilir.

Ambalajını oda sıcaklığında, ağzı kapalı olarak saklayınız. Nem, rutubet ve direk güneş ışığına maruz bırakmayınız.

Geçiş : Mevcut mamanızdan Benefit'e geçişte veya yavru mamadan yetişkin mamaya geçişte yedi günlük geçiş sistemini uygulamanız gerekmektedir.

Yavru Köpek Rehberi