Yavru Kedi Rehberi

Yeni bir başlangıç... Tebrikler!

Yaşamınıza, küçük dostunuzla devam etmeye karar verdiniz. Uzun yıllar boyunca hayatınıza ortak olacak, en kötü anlarda neşenizi yerine getirip, “ iyi ki varsın” diyeceğiniz küçük dostunuza, küçük dostunuz da sıcak yuvasına kavuşmak üzere. Küçük dostunuz, yaşamınızın her anında sizin yanınızda olacak ve sizden asla vazgeçmeyecek. Sizden tek beklentisi ise sağlıklı, mutlu ve uzun bir yaşam sürebilmesi için doğru, düzenli bakım ve ilgi.

Yavru Kedi Rehberi

HAZIRLIK

Küçük dostunuz son derece meraklı ve hareketli olduğu için küçük dostunuz eve gelmeden önce birtakım önlemler almanız ve alışkanlıklar edinmeniz gerekecektir. Küçük dostunuz evde olduğu sürece, aldığınız önlemler, küçük dostunuzun daha güvende olmasını sağlayacaktır. Dikkat etmeniz gereken başlıca önlemler şunlardır:

Pencere ve Kapılar : Pencere ve kapıları, düşmelerini engellemek için kapalı tutun eğer açık tutulmaları gerekiyorsa küçük dostunuz için güvenli olacak şekilde açık tutun.

Zehirli ve Tehlikeli Maddeler : Zehirli ve tehlikeli maddeleri, ev bitkilerini küçük dostunuzun ulaşamayacağı şekilde muhafaza edin. Küçük dostunuzun yeteneklerini göz ardı etmeyin, yetişemeyecekleri yerlerde veya kilit altında tutun. Küçük dostunuz için zehirli ve tehlikeli maddeler, zehirli ev bitkileri, hakkında veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Elektrik Kabloları ve Prizler : Elektrik kablolarını mümkün olduğunca kısa tutun ve/veya küçük dostunuzun oynamasını, dişlemesini, ısırmasını engellemek için sabitleyin. Prizlere koruma kapağı takın.

Küçük ve Kesici Cisimler : Düğme, iğne, çivi, tel, bıçak vb. cisimleri küçük dostunuzun ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin. Bu cisimler küçük dostunuzu yaralayabilir, yutması halinde iç organlarına zarar verebilir.

Plastik Poşet ve Perde Kuşakları : Plastik poşet ve perde kuşakları küçük dostunuzun boğulmasına neden olabilecek en önemli iki nedendir. Poşetleri küçük dostunuzun içine giremeyeceği, perde kuşaklarını ise dolanamayacağı şekilde muhafaza edin. Ayrıca poşetleri yutması da çok ciddi tehlikelere neden olabilir.

Kapaklar : Klozet kapakları, çöp kovası kapakları ve çamaşır makinesi kapaklarını kapalı tutun. Klozet kapağı açık kalırsa; küçük dostunuz suyla oynayabilir, içindeki suyu içebilir, oynarken içine düşebilir, klozet kapağı bu eylemleri gerçekleştirirken kapanarak yaralanmalara neden olabilir. Çöp kovası kapağı açık kalırsa; küçük dostunuz içine düşebilir, yaralanmalara neden olabilir. Çamaşır makinesi kapağı açık kalırsa; küçük dostunuz oyun amaçlı içine girebilir ve siz fark etmeyebilirsiniz.

Yavru Kedi Rehberi
Yavru Kedi Rehberi

GEREKLİ MALZEMELER

Küçük dostunuz ile yaşamı paylaşırken, onun ihtiyaçlarını karşılayacak ve her iki tarafın da yaşamını kolaylaştıracak malzemelere ihtiyaç duyacaksınız. İhtiyaç duyabileceğiniz başlıca malzemeler şunlardır:

Taşıma Çantası : Taşıma çantası, hem küçük dostunuz için hem de sizin için küçük dostunuzu taşımanın en rahat ve güvenli yoludur. Taşıma çantası seçerken, küçük dostunuzun içinde rahatça hareket edebileceği ve temizlenmesi kolay bir taşıma çantası seçtiğinizden emin olun. Taşıma çantası için bir başka önemli konu da havalandırmanın yeterli düzeyde olmasıdır. Taşıma çantası içine bir havlu yerleştirmeniz, nerede olursanız olun küçük dostunuzun kendisini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.

Mama ve Su Kabı : Mama ve su kabının temizlenmesi kolay ve ters dönmesini engelleyecek ağırlıkta olması önemlidir. Mama ve su kabının temizliği önemlidir. Her gün yıkamalısınız.

Kum Kabı ve Malzemeleri : Küçük dostunuza kum kabını seçerken, erişkin bir kedinin içine rahatça girebileceği ve kumu eşeleme esnasında dışarı dökme riskini azaltacak kadar geniş bir kum kabı seçin. Kedi kumu tercih edin; emicidir ve kokuyu gidermesi daha kolaydır. Kumun üzerindeki idrar ve dışkıyı almanız için kepçe veya süzgeç benzeri bir malzemeye de ihtiyaç olacaktır. Kum kabını temizlerken eldiven kullanın.

Yatak : Yatağın yeri oldukça önemlidir. Ev trafiğinden uzak, mümkün oldukça sessiz ve hava akımı olmayan bir yer seçilmelidir. Başlangıç için, etrafı hava akımını engelleyecek yükseklikte, giriş kapısı bulunan karton kutu içine yerleştirilmiş yastıkla küçük dostunuzun yatağını hazırlayın. Yastığın kolay temizlenir bir materyalle kaplanması önemli. Hatta eski bir kıyafet ile kaplanması durumunda, küçük dostunuz sizin kokunuz sayesinde daha da rahatlayacaktır ve yeni yatağına daha kolay alışacaktır.

Tırmalama Tahtası : Kediler bedenlerini esnetmek, tırnaklarındaki ölü deriyi temizlemek ve bölgelerini işaretlemek isterler. Bu ihtiyaçlar için tırmalama tahtası en iyi çözümdür. En kısa zamanda tırmalama tahtasına alıştırmanız, hem sizin hem de kediniz için faydalı olacaktır. Tırmalama tahtası yeterince sağlam ve tüm bedenini esnetmesine yetecek kadar uzun olmalıdır.

Oyuncaklar : Küçük dostunuzun hareket eden, yuvarlanan, ses çıkaran veya kayan her şeyi oyun aracı olarak gördüğüne çok kısa zamanda şahit olacaksınız ve bir anda kendinizi bu oyunların içinde bulacaksınız. Küçük dostunuz için üretilmiş oyuncaklar alabileceğiniz gibi, evde bulunan yukarıdaki özellikleri taşıyan malzemeleri de oyuncak olarak kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken kedinize zarar verecek, yutabileceği veya parçalayabileceği oyuncaklardan uzak tutmanızdır.

EVE İLK ADIM

Evinizde gerekli hazırlıkları yaptınız, gerekli gördüğünüz malzemeleri aldınız, şimdi küçük dostunuzu yaşamınıza katmak için hazırsınız. Küçük dostunuz eve ilk geldiğinde evin sakin olmasına özen gösterin. Öncelikle yemek ve su kabı ile birlikte onun için ayırdığınız bölüme küçük dostunuzu yerleştirin. Evinizde izlemeniz gereken başlıca adımlar şunlardır:

Tanışma :  Eğer evde yalnız yaşamıyorsanız, küçük dostunuzun ortama alıştığını hissettikten sonra diğer aile bireyleri ile yavaş yavaş tanıştırın. Aile bireylerinin tanışırken küçük dostunuzla konuşması ve onu sevmesi küçük dostunuzun daha çabuk alışmasını sağlayacaktır.

Çocuklar : Evinizde küçük çocuklar varsa, küçük dostunuzla onları tanıştırırken daha dikkatli olun. Çocuklara, küçük dostunuzu nasıl tutmaları gerektiğini gösterin. Karın bölgesinden kavrayarak ön bacaklarını tutun ve diğer elinizle poposunu kavrayın. Ve en önemlisi küçük dostunuzun gerçekten hassas bir canlı olduğunu, onun oyuncak olmadığını öğretin.

Diğer Evcil Hayvanlar : Evinizde başka evcil hayvanlar da varsa, onları küçük dostunuzla tanıştırırken son derece hassas ve dikkatli olun. Siz acele etmez ve evdeki evcil hayvanların küçük dostunuzu kıskanmasına neden olmazsanız göreceksiniz ki aradan çok zaman geçmeden, aralarında çok güzel bir bağ oluşacaktır. Ama bu bağdan emin olmadan onları evde yalnız bırakmayın.

İsim : Küçük dostunuza isim vermekte gecikmemelisiniz. İsmini seçerken kısa, tek veya iki heceli isimler seçmeniz, küçük dostunuzun ismini hatırlaması ve kolay öğrenmesi açısından faydalı olacaktır. İsmini sıkça tekrar etmeniz de kedinizin ismini öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Tasma: Elastik ve kolay kopabilen bir tasma seçmeniz, küçük dostunuzun başına gelebilecek üzücü kazalara engel olacaktır. Küçük dostunuza tasma takarken, birkaç parmak boşluk olmasına özen gösterin ve sık sık bu boşluğu kontrol edin. Küçük dostunuzu yavru iken tasmaya alıştırmanız daha kolay olacaktır. Tasma üzerinde küçük dostunuz ile ilgili bilgilerin yer alması faydalı olacaktır.

Elektronik Künye : Eğer küçük dostunuz, sık sık dışarı çıkıyorsa, elektronik künye (mikroçip) uygulaması yaptırmanız faydalı olacaktır. Elektronik künye için veteriner hekiminize danışınız.

Yavru Kedi Rehberi
Yavru Kedi Rehberi

DAVRANIŞ VE EĞİTİM

Küçük dostunuza bağırmak, azarlamak ya da onu cezalandırmak, davranışlarını değiştirmesinde veya eğitilmesinde fayda sağlamayacaktır. Çünkü ceza bütünüyle insan icadıdır, hayvanlar bu kavramı bilmez ve anlamazlar. Sesinizi biraz yükseltmek, yeterince dikkatlerini çekecektir. Yanlış olduğunu düşündüğünüz davranış için problemin kaynağını bulmaya çalışın. Yanlış olduğunu düşündüğünüz davranış ve eğitim için en etkili yol şefkatinizi ve sevginizi göstermenizdir.

Tuvalet Eğitimi : Küçük dostunuzun kedi kumunu beklediğiniz şekilde kullanması için temizliğine ve giriş çıkışı kolay olan sakin bir ortamda olmasına önem vermelisiniz. Bu şartları sağladıktan sonra eğitime başlayabilirsiniz. Kedilerin taklit yeteneği oldukça gelişmiştir, bu sayede annelerini izleyerek çok kısa zamanda tuvalet kabını kullanmayı öğrenirler. Eğer ki küçük dostunuz annesinin yanında çok az kaldıysa tuvalet kabının ne işe yaradığını bilmiyor olabilir. Küçük dostunuz, tuvalet alışkanlığını kazanıncaya kadar, en az birkaç gün uyku ve yemek sonrasında tuvalet kabı yakında bulundurulmalı ve yardımcı olunmalıdır, içgüdüleri de küçük dostunuza yardım edecektir. Bunun için çoğu durumda küçük dostunuzu kabın içine koymak yeterli olur. Eğer küçük dostunuz kabın içerisine neden koyulduğunu anlamazsa ön ayakları ile kum hafifçe eşelenmelidir. Göstereceğiniz sabır, ilgi ve şefkat alışma süresinin kısalmasına neden olacaktır.

Gece Davranışları : Küçük dostunuz, gündüz uyumak için bolca fırsat bulduğu için geceleri oyun oynamak isteyebilir, ona katılmasanız dahi kendi oyununu yaratabilir. Bu durum öncelikle sizi, ikincil olarak komşularınızı rahatsız edebilir. Bu davranışın önüne geçmek için mama sonrası enerji patlaması yaşayan küçük dostunuzun, akşam öğününü daha erken saatlere çekebilirsiniz ve mamasını yedikten sonra enerjisini atması için onunla oyunlar oynayarak yardımcı olabilirsiniz. Bu şekilde daha sakin geceler yaşayabilirsiniz.

Miyavlama : Küçük dostunuz, kendini yalnız hissediyorsa, canı sıkılmışsa ve/veya sinirliyse ilginizi çekmek için bu yola başvurabilir. Bu durumlarda küçük dostunuza beklediği ilgiyi ve sevgiyi göstermeniz, ona seslenmeniz, ona iyi gelecektir. Ama bu süreyi kısa tuttuğunuzdan emin olun, aksi takdirde rahatsızlıklara neden olabilirsiniz. Siz evde yokken bu konu ile ilgili şikâyet alırsanız, evden ayrılırken, radyo, televizyon gibi kendisini yalnız hissetmemesini sağlayacak araçlardan faydalanabilir veya küçük dostunuzu uzunca süre oyalayacak oyunlar yaratabilirsiniz.

Zarar Verici Davranışlar : Küçük dostunuz onunla vakit geçirirken, ısırma ve/veya tırmalama gibi davranışlar gösteriyorsa, öncelikle yavaş bir şekilde elinizi ondan uzaklaştırın ve bir oyuncak verin. Ama küçük dostunuz sizinle uğraşmaya devam ediyorsa hafif sesinizi yükselterek, kati bir ses tonuyla onu uyarın.

BESLENME

Küçük dostunuzun sağlıklı yaşamı üzerine etki yapabileceğiniz iki etmenden birisi olan çevre/ortamı mümkün olan en iyi şekilde sağlamaya çalıştınız.

Bu süreçte ve sonrasında veteriner hekiminizin küçük dostunuz ile ilgili ortaya koyduğu gereksinimleri asla ihmal etmeyiniz.

Küçük dostunuzun, sağlıklı yaşamı üzerine etki yapabileceğiniz ikinci etmende beslenmedir. Beslenme, sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir.

Doğru beslenme küçük dostunuzun gelişmesine, güçlenmesine ve sağlıklı yaşam sürmesine doğrudan etkilidir. Doğru beslenme için, küçük dostunuzun her bir besin maddesinden yeterli ve dengeli oranlarda alması gerekmektedir. Doğru beslenen küçük dostunuzun hastalıklara, enfeksiyonlara ve stresli durumlarda bir takım sağlık problemlerine yakalanma riski düşer.

Küçük dostunuzu en doğru şekilde beslemek için mama paketleri üzerinde yer alan besin maddeleri değerlerini bilinçli bir şekilde incelemelisiniz.

Küçük dostunuz için, tam ve dengeli beslenme, sağlıklı olmasının temel taşlarından birisidir. Bu nedenle mamasını seçerken; DHA içerdiğinden, Taurin olarak bilinen esansiyel aminoasit içerdiğinden, ideal oranlarda mineral içerdiğinden, kaliteli hammadde içerdiğinden ve tazeliğinden emin olunuz.

Benefit New- Born ve Kitten Multi-Cat paketlerinin arkasında ve sayfamızda ürünler kısmında yer alan tablolarda besin değerlerini inceleyebilirsiniz.

İçindekiler bölümünde yer alan maddelerin bulunma miktarına göre çoktan aza doğru sıralandığını bilmelisiniz.

Benefit New- Born ve Kitten Multi-Cat paketlerinin arkasında ve sayfamızda ürünler kısmında yer alan tablolarda içindekiler kısmını inceleyebilirsiniz.

Besin maddelerinin dengeli oranlarda olması gerektiğini unutmayınız. Size kılavuz olacak en önemli veri, değerlerin geniş aralıklarda değil, kati olmasıdır.

Küçük dostunuzu, kalitesine güvendiğiniz ürün ile devamlılık sağlayacak şekilde beslemeniz sağlıklı beslenme için son derece önemlidir.

Mama seçiminizi bu bilgiler ışığında yapmanız tavsiye edilmektedir.

Benefit New- Born ve Kitten Multi-Cat'i incelediğinizde tüm istenilenleri karşıladığını göreceksiniz.

Küçük dostunuzun, Benefit New- Born ve Kitten Multi-Cat 'in lezzetine karşı koyamadığına bizzat şahit olacaksınız.

Bu güven sayesinde ambalajların ön yüzünde %100 yeme garantisi ibaresini görebilirsiniz.

Beslenme Koşulları:

Mama seçiminizi yaptıktan sonra en önemli aşama, uygun beslenme koşullarını sağlamaktır.

• Küçük dostunuzun mama kabı, sessiz bir ortamda olmalıdır.

• Mamanın yanında her daim küçük dostunuzun kolaylıkla ulaşabileceği taze su bulundurulmalıdır.

• Mama ve su kabının bulunduğu yer, kedi kumu gibi ihtiyaç giderme yerlerinden mümkün olduğunca uzakta olmalıdır.

• Mama, kademeli olarak küçük dostunuzun kendi alacağı şekilde bırakılmalıdır. Ancak, her 24 saat içinde yenen toplam miktarı, mama paketinde yazan günlük tüketim miktarı ile örtüşmelidir.

• Ambalajını oda sıcaklığında, ağzı kapalı olarak saklayın. Nem, rutubet ve direkt güneş ışığına maruz bırakmayın.

Geçiş:

Mevcut mamanızdan Benefit'e geçişte veya yavru mamadan yetişkin mamaya geçişte yedi günlük geçiş sistemini uygulamanız gerekmektedir.

Yavru Kedi Rehberi